Ιστορία

cropped-aiolos-astakou-logo-new.pngΟ…. μπασκετικός άνεμος που φύσηξε σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας μας μετά το Ευρωμπάσκετ του 1987 έδωσε την κατάλληλη αφορμή και σε μια ομάδα ανθρώπων στον Αστακό να δημιουργήσουν την ομάδα καλαθοσφαίρισης της πόλης. Και ποιο το ιδανικότερο όνομα από αυτό του Αιόλου. O Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Αίολος Αστακού παίρνει σάρκα και οστά στις 18 Μαρτίου του 1990, με πρώτο Πρόεδρο στην ιστορία του τον καθηγητή Λάμπρο Πιτσούλια.

Χρώματα της ομάδας το σκούρο μωβ και το κίτρινο. Πέρα από αθλητικό σωματείο ο Αίολος αποτελεί διαχρονικά σημαντικό φορέα κοινωνικοποίησης και διαπαιδαγώγησης για τα περισσότερα παιδιά στον Αστακό, ενώ σύντομα θα δημιουργηθούν τμήματα για κάθε ηλικία (από μίνι μέχρι ανδρικό) αλλά και φύλο (κορασίδες, γυναικείο). Μάλιστα, δεν θα ήταν υπερβολή μάλιστα να πούμε πως σχεδόν κάθε Αστακιώτης έχει φορέσει τη φανέλα ή έχει δελτίο στην ομάδα!

Για αρκετά χρόνια η ομάδα θα καταφέρει όχι μόνο να εδραιωθεί αλλά και να πρωταγωνιστήσει στην κατηγορία της Α2 ΕΣΚΑΒΔΕ. Η σεζόν 2003-2004 θεωρείται χρονιά – ορόσημο καθώς επιτυγχάνεται για πρώτη φορά η άνοδος στην Α1 ΕΣΚΑΒΔΕ, μετά από μια αλησμόνητη και συναρπαστική σειρά αγώνων μπαράζ, υπό την προεδρία του Παρασκευά Μακρή.

Δέκα χρόνια αργότερα, ο Αίολος περνά σε άλλη εποχή καθώς ο Αποστόλης Πανταζής διαδέχεται τον Λεωνίδα Καραγεώργο στη θέση του Προέδρου, και η ομάδα καταφέρνει να πετύχει το σπουδαιότερο επίτευγμα στην μέχρι τώρα πορεία της, κατακτώντας τον πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑΔΒΕ και ανεβαίνοντας στην Γ’ Εθνική κατηγορία. Η ομάδα πλέον οργανώνεται σε καινοτόμα πρότυπα, ο κος Πανταζής επενδύει σε τεράστιο βαθμό, σπουδαίοι παίκτες με σημαντικές καριέρες κατέφθασαν στον Αστακό και μαζί με τον δυνατό κορμό των ντόπιων έφθασαν την ομάδα στη Β’ Εθνική. Το ταξίδι συνεχίζεται με στόχο το καλοκαίρι η ομάδα να βρίσκεται στην Α2…